Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali Yarışma Projesi

Tasarım Ekibi Murat Tabanlıoğlı, Chris Owen, Ümit Kalpaklı, Şeyda Arguner, Çağman Tepetaş
Yardımcı Mimarlar Sunay Yusuf, Erkan Nazlı
Uygulama Projesi Tabanlıoğlu Mimarlık
Müşteri Devlet Hava Meydanları İşletmesi
Konum Bodrum, Muğla
Proje Türü Havaalanı Terminali
Kapalı Alan 82.700m2
Proje Tarihi 1998
Uygulama 2012
Ödül Ulusal Yarışma, 1.Ödül
Bina uluslararası ve bölgesel etkiler arasındaki bir geçiş olarak tasarlanmıştır.

Hava tarafı saydam cam ve çelik doğrusal bir iskeleden oluşurken kara tarafı hem iklimi değiştirmeye hizmet eden hem de küçük pencere boşlukları ile geleneksel Bodrum evlerini refere eden sade, teras çatılı bir beton stürüktürden oluşturulmuştur.Yolcuların “ulusal” alanı terkettiği bu sınır noktasında iki konstrüksiyon formu bu geçişi vurgulayacak nitelikte karşıtlık oluşturur.Havaalanı ulaşım yöntemleri arasındaki bir değişim noktasıdır ve yolcuların terminalden hareketlerini kolaylaştırmayı amaçlayan net, sade düzenlemeler kullanılmıştır.

Projede ikincil elemanların ve yüzey bitişlerinin bölgenin tatil atmosferine katılımcı, rahatlamış bir kompozisyonu varken, birincil elemanlar transparanlığa olan eğilimi karşılayıcı güçlü bir resmi düzenlemeye sahiptir. Bina hava tarafında piste, kara tarafında da otoparka paralel uzun taş duvarlarla sınırlandırılmıştır. Güvenlik tarayıcıları ve havayolu sayaçlarının bulunduğu cam cepheli iki “giriş binası” da güçlü mimari ifadelerdir.

Terminal binası yarışma arazisinin merkezinde, mevcut aprona paralel bir şekilde yerleştirilmiştir. İskelenin gelecekteki köprü pozisyonlarını iyi bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla iskele ana terminal ile asimetriktir ve gelecekte terminal binasının genişlemesi için oldukça serbest bir durum oluşturur.

Terminal binasının her iki yanında, arazinin sembolik özelliklerine gönderme yapan, yolcuların terminal kompleksine girerken ve ayrılırken içinden geçtikleri abartılı yatay boşlukları olan uzun taş duvarlar vardır. Cam kaplı hava köprüleri, yolcuları terminalin merkezi işlem alanına doğru yönlendiren bir açı ile binanın hava tarafında bulunan duvardaki boşluklardan içeriye girer.

Varış sırasında yolcular cam köprüler vasıtası ile palmiye ağaçlan arasından geçerek binaya ulaşırken, peyzaj tarafından desteklenen pozitif bir etki altında kalırlar.Yolcular tur şirketlerince karşılanmak için terminalden ayılırken varış noktalarına ulaşmak üzere arabalarına ve otobüslerine binmeden önce tekrar bir duvar boşluğundan geçerler. Kara tarafı duvarı, ve bu otoparka girişlerin yükseltilmiş yol tarafından gözden saklanmasını önlemek ve bu girişleri vurgulamak amacıyla kendisi ile entegre iki sirkülasyon çekirdeğine sahiptir.

Mekanik tesis Bodrum yönünden gelen yoldan akan trafıkten ve havadan izlenebilen çatı düzenini net ve sade olarak korumak amacı ile bodrum kata yerleştirilmiştir. Bu aynı zamanda çatı ışıklarının yerleşiminde serbestlik sağlar ve tasarımın özellikle gece etkisini arttırır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s